Droomreis: borduurwerken van Leidse kinderen

180 leerlingen borduren hun droomreis voor Museum Volkenkunde

Het Textielfestival 2021 moest helaas geannuleerd worden in fysieke vorm. Evengoed zijn er een aantal lopende projecten, verbonden aan het Textielfestival, in de afrondende fase. Zo ook het borduurproject bij Leidse scholen. 

foto: Peter Hilz

Zo’n 180 leerlingen van de basisscholen De Pionier en De Lorentzschool uit Leiden en de Koningin  Julianaschool uit Leiderdorp borduurden hun droomreis. En dat deden ze niet zomaar. Als een  langgerekt middeleeuws wandtapijt vormen de 180 borduurwerken een uitgestrekte reis door tijd en ruimte. Het resultaat is vanaf 24 april te zien in een speciale expositie Droomreis: borduurwerken van Leidse kinderen in Museum Volkenkunde.

In je hoofd kun je overal heen

Wayne Modest – inhoudelijke directeur NMVW: “In Museum Volkenkunde kun je in aanraking komen met verschillende werelden en je horizon verbreden. Het is geweldig dat we dit nu als het ware omdraaien, en de (fantasie)werelden van zoveel kinderen van de Leidse basisscholen toe kunnen voegen aan de exposities van het museum. Ze hebben echt hun best gedaan, en het resultaat mag er zijn. Ik ben trots op ze en hoop dat iedereen het snel met eigen ogen kan bewonderen.”

Middeleeuwse strip als voorbeeld

Een reis naar de maan, naar de middeleeuwen of Nieuw-Zeeland. De werken van de kinderen vormen met elkaar een langgerekt, afwisselend kunstwerk. Het Tapijt van Bayeux, een beroemd middeleeuws wandtapijt van zeventig meter lang, diende hiervoor als inspiratiebron. In stripvorm verbeeldt het tapijt de reis naar Engeland, een belangrijke episode uit de Frans-Engelse geschiedenis.

Project Droomreis

Project Droomreis is gemaakt op initiatief van docent Eveline Timmermans van basisschool De Pionier en de Leidse kunstenaar Astrid Vlasman. Met een subsidie van het Leraren Ontwikkel Fonds (LOF) zijn ze begin 2020 gestart met dit project. Eveline Timmermans: “Ik ben trots op dit project en de creativiteit van de kinderen. Vanuit het idee erachter: kinderen en leerkracht een creatief proces laten verkennen. We hebben iets op gang gebracht waarna de kinderen hun eigen fantasie vormgegeven hebben. Snoepjesland en Pizzaland en Gameland komen vaak voor.” 

Het creatieve resultaat is t/m 1 september 2021 in Museum Volkenkunde te bewonderen.