Studio Textielfestival 2021 gaat op 1 oktober open

 

In mei en juni zag je al de eerste sporen van het Textielfestival in de Leidse Binnenstad verschijnen. En binnenkort is het dan echt zover: Studio Textielfestival opent op 1 oktober online en kan dan drie maanden lang gratis worden bezocht. Eindelijk kunnen we dan zien waar de leden van de zeven textielverenigingen en een grote groep textielkunstenaars zo lang aan hebben gewerkt!

Er zijn meer dan 150 video’s te bekijken over de wedstrijd, textielkunstexposities, projecten van verenigingen, ledenportretten, Museum Masterclasses en nog veel meer. En dat het iets bijzonders is mag blijken uit het feit dat het Fonds Cultuurparticipatie Studio Textielfestival genomineerd heeft voor de Gouden C, een prijs die werd toegekend aan een project dat naar mogelijkheden zocht in de moeilijke corona-tijd!

 

 

Het was net of iemand vast voorzichtig een tipje van de Corona-sluier had opgelicht. Begin juni waren toch nog enkele exposities van het Textielfestival in het echt te zien. De expositie van de Museum Masterclasses in de Hortus botanicus en Japanmuseum SieboldHuis bijvoorbeeld,  de exposities ‘Beyond Borders’ in Galerie Zone, textielgroep Windkracht 10 in het SieboldHuis en ‘Rondom het Textielfestival’ in het Wevershuis. Gelukkig mochten de musea weer open. Het waren ideale omstandigheden om te gaan filmen. Exposities, wedstrijd, ledenportretten, kunstwerken van de verenigingen, resultaten van de ‘museumcollectie als inspiratiebron’, demonstraties en workshops, we zijn er de hele zomer mee bezig geweest om alles op video vast te leggen.

 

De verenigingen en Museum de Kantfabriek zijn aardig buiten hun comfortzone gegaan om al die films te maken. Het was nieuw voor iedereen, er is samenwerking gezocht met filmers en filmclubs en we zijn heel trots op wat die samenwerking heeft opgeleverd. Daarom is binnen STIDOC besloten om dit eerste Studio Textielfestival drie maanden lang open te houden zodat iedereen in alle rust kan genieten van al dat moois en ook nog eens terug kan komen.

 

Bij alle video’s ligt de focus op textielkunst, textieltechnieken en -experimenten. Alle technieken komen aan bod: vilten, weven, kantklossen, quilten, borduren etc. En geïnspireerd door zoveel moois? Dan kun je ook zelf aan de slag! De site www.studiotextielfestival.nl laat van 1 oktober 2021 tot 1 januari 2022  in een galerie-achtige setting, state-of-the-art textielkunst zien in al haar verschijningsvormen. Kijk mee, praat mee en doe mee, en vergeet ook niet om jouw favoriet in de wedstrijd te kiezen. In de maand november volgen er nog een paar leuke online lezingen!

 

Voor actuele informatie over programma en nieuws van Studio Textielfestival kijk je tot 1 oktober op de vaste textielfestivalwebsite www.textielfestival.nl of op de websites van de verenigingen, vanaf 1 oktober kun je terecht op de nieuwe festivalwebsite www.studiotextielfestival.nl.