Terugblik

Textiel Festival 2015

 

Het Textiel Festival 2015 in Leiden liet in exposities, demonstraties, Arts & Crafts markt, workshops en op zo’n 43 locaties op de textielroute de fascinerende mogelijkheden van het werken met textiel en flexibele materialen zien. 

Het hart van het Textiel Festival was de Pieterskerk met ruim 3.500m2 voor exposities van top-amateurs, werk van (inter-) nationale studenten, die werkten rond het thema Art Deco, het was op dat moment 100 jaar geleden dat deze stroming ontstond. Werk van textiel professionals als Lenneke Langenhuijsen, Barbara Broekman en Marian Bijlenga, die ook een lezing gaven op 16 mei 2015 tijdens de conferentie van de ETN (European Textile Network) over Textiel design in Nederland. Van studio Maarten Kolk was het project ‘Waterloop’ te zien met naast het geweven eindresultaat ook de vele proeven die zij maakten. Het is een bruikleen van het TextielMuseum in Tilburg. 
En natuurlijk was daar ook de expositie van de gejureerde wedstrijd ‘Water-Land’ te zien, waarvoor 175 inzendingen van over de hele wereld binnen gekomen zijn. De prijswinnaars zijn bekend gemaakt tijdens de opening van het Textiel Festival.
Tijdens het Textiel Festival in Leiden, met ruim 7.000 bezoekers op de exposities in de Pieterskerk, brachten 906 bezoekers een stem uit voor de Publieksprijs. Er was een uitgebreid workshop programma met 17 verschillende workshops waaronder borduren van het eiland Marken, bojagi uit Korea, etsen op fluweel en kantklossen van sieraden. In korte opstapworkshops werd kennis gemaakt met verschillende textiele technieken van het maken van’doodshoofdknopen’ tot het weven met papier.

Uw textiele schatten kon u gratis laten onderzoeken en taxeren door textielspecialisten.

Op 19 mei 2015 opende de Textiel Biënnale in Rijswijk haar deuren en op 18 mei 2015 was het symposium van de Textielcommissie.nl over ‘Biodesign in textile’.

 

Wij verwelkomen u in 2020 graag opnieuw in Leiden, zodat u kunt zien en beleven wat de ‘State of Art’ op het gebied van textielkunst in Nederland is.

Het Textiel Festival 2015 werd mede mogelijk gemaakt door: