De winnaars van de Textiel Festival wedstrijd zijn bekend!

De prijswinnaars van de Textielfestival wedstrijd Windstreken of Points of the compass, zijn bekend!

Op www.studiotextielfestival.nl vind je een videoverslag van de prijsuitreiking. 

Een overzicht inclusief juryrapport:

1e prijs Atlas der Streekdrachten –  Attje Villerius Oosterhuis (Ravenswoud)

Decennia lang bewaarde materialen herinneren mij aan weleer. In mijn verbeelding koester ik het gebruik van oude patronen, stoffen en garens. In het werk laat ik mij leiden door de inspiratie van het moment, omringd door de doorleefde spullen. Digitaal bewerkte prints worden bewerkt met textiele technieken waarbij het basale centraal staat.

Jury: Het thema is opgepakt in de vorm van een leporello. Het werk is rijk aan beeld, tekst en historisch onderzoek en laat een mooie gelaagdheid zien. De atlas is een doordacht concept waarin alle windstreken van Nederland opgenomen zijn. Er is goed nagedacht over de 2-zijdigheid van het leporello, fraai zijn de teksten op de haast transparant afgedrukte kaarten. Het ritme en het kleurgebruik van de kaarten is sterk. Het geheel is mooi uitgevoerd.

2e prijs Around the world – Hanneke Reinalda (Abu Dhabi)

Van oudsher reizen mensen uit alle delen van de wereld, Windstreken, naar andere delen van de aardbol. Per boot / trein / vliegtuig / auto / te voet ….Soms om economische redenen, soms als vluchteling, soms uit nieuwsgierigheid naar andere culturen, soms om te genieten van al het moois wat elk land heeft te bieden. Maar door te reizen naar andere Windstreken, kunnen we niet alleen kennis maken met andere culturen en geloven, we kunnen ook van elkaar leren en hopelijk elkaar iets beter begrijpen. 

Jury: Het werk laat de relatie tussen aarde, mens en vervoer zien. Het thema is duidelijk verbeeld. Subtiele verftechnieken en het bijna onzichtbare borduurwerk geven het geheel samen met de raadselachtige figuren een bijzondere uitstraling. De traditionele manier van werken heeft een geheel eigen karakter gekregen.

3e prijs: Vluchteling winter 1945 – Ursula Adams (Ede)

De vluchteling in mijn werk is mijn moeder, Edith.’Als jonge vrouw van 22 jaar vluchtte zij in de winter van 1945, van het oosten in Duitsland-Königsberg -(Gumbinnen) naar het westen, Berlijn. Na de oorlog wordt Königsberg, Kaleningrad (Rusland). De schaduwen van die vlucht en nooit meer haar geliefde “Heimat” mogen zien, hebben diepe sporen in haar leven achtergelaten.

Jury: Het werk laat een krachtig beeld zien, maar is ook mysterieus van sfeer. Het materiaalgebruik is subtiel en laat een toevallige losheid zien. Het componeren met de silhouetten, het contrast en de gelaagdheid maken dit werk tot een mooi geheel.

 

We feliciteren de prijswinnaars met hun prachtige werk en resultaat!

De jury bestond uit:

  • Nicole Roepers, kunsthistorica en conservator actuele kunst Museum De Lakenhal
  • Marjoke Staal beeldend kunstenaar en docent, onder meer in de opleiding Quilten Speciaal van het Quiltersgilde
  • Wilma Korenromp textielontwerper / materiaalonderzoeker, docent en bestuurslid Stichting Vrienden van het TextielMuseum

De jury over de ingezonden werken:

De jury is onder de indruk van de vele inzendingen en opvattingen van het niet heel gemakkelijk in te vullen thema ‘Windstreken’ en onderscheidt een grote diversiteit aan technieken en materiaalgebruik. Er is zowel monochroom als kleurrijk gewerkt. De ingezonden werken zijn abstract, conceptueel of verhalend; echt experimenteel werk was echter ver te zoeken. Dit is slechts een constatering en heeft geen invloed gehad op de waardering van de werken. 

Wel viel de jury op dat aan de eigen kracht van het textiel kunstwerk soms afbreuk werd gedaan door de wijze van presentatie. met name de keuze het werk in een lijst, achter glas of op een harde achtergrond te plaatsen leidde tot discussie: te krap in de lijst geplaatst, slechte kleur- of materiaal combinaties, of simpelweg te veel aandacht opeisend ten opzichte van het kunstwerk zelf. 

Overall geeft de selectie van het genomineerde werk een breed beeld van het werken met textiel en textiele technieken.

 

Ga voor een selectie van alle ingezonden werken naar www.studiotextielfestival.nl