Wat is er komende week te zien….

Wat is er komende week te zien in Leiden? #Textielfestival

 

Het Textiel Festival 2021 kon helaas niet fysiek plaatsvinden in mei in Leiden. Een deel van de exposities wordt komende week alsnog publiek toegankelijk gemaakt voor korte of wat langere tijd!


 

Een overzicht:

Japanmuseum SieboldHuis

Naast een aantal textiele voorwerpen in de eigen collectie, tref je hier van 7 t/m 13 juni de resultaten van de Museum Masterclass ‘Museumcollectie als inspiratiebron’ onder begeleiding van beeldend kunstenaar Erna van Sambeek en een expositie van de textielkunstgroep Windkracht 10.

Hortus botanicus

In de Hortus botanicus te Leiden zijn textielkunstwerken te zien gemaakt door deelnemers aan de Museum Masterclass “Heden en verleden, Museum als inspiratiebron” onder begeleiding van beeldend kunstenaar Eline Achterhuis. Bij de kassa van de Hortus botanicus kunt u vragen naar de speciale plattegrond met daarop meer informatie over de werken en ‘verfplanten’ in de tuin. Let op, alleen van 7 t/m 13 juni

Bibliotheek Leiden

De in de bibliotheek getoonde viltwerken van Angeline Kriek zijn geïnspireerd op maskers die gebruikt worden bij traditionele feesten en op de ‘big five’. 

Gebouw de Nieuwe Energie

Op deze plek, die al sinds zo lang met het materiaal wol verbonden is, laat Heidi Ochsner haar schilderijen van handgevilte wol zien. In een aantal geëxposeerde werken is ook de techniek van het botanisch printen toegepast.

Museum het Leids Wevershuis

In Museum Het Leids Wevershuis is de expositie “Rondom het Textielfestival” te bewonderen. Met bijdragen in verschillende textiele disciplines: Quilten, Vilten, Weven en borduurwerk.

Museum Volkenkunde

Zo’n 180 leerlingen van de basisscholen De Pionier en De Lorentzschool uit Leiden en de Koningin Julianaschool uit Leiderdorp borduurden hun droomreis. En dat deden ze niet zomaar. Als een langgerekt middeleeuws wandtapijt vormen de 180 borduurwerken een uitgestrekte reis door tijd en ruimte. Het resultaat is vanaf 24 april te zien in een specialie expositie in Museum Volkenkunde in Leiden. 

Museum de Lakenhal

Claudy Jongstra is veel tegelijk: beeldend kunstenaar, herder, boerin en activist. Haar sculpturale werken gaan de wereld over en hebben een volstrekt eigen signatuur. Door terug te gaan naar de oorsprong van wol, weven en kleur, laat Jongstra haar publiek nadenken over de wisselwerking tussen mens en natuur. In de tentoonstelling Claudy Jongstra verbindt Museum De Lakenhal al deze facetten in een zintuiglijke ervaring.


Trakteer jezelf op Leiden

En natuurlijk is het in Leiden ook heerlijk shoppen. Hier tref je een selectie van de leukste textielwinkels 

PS. wil je niks missen van de voorbereidingen voor Studio Textielfestival? Geef je dan op voor de nieuwsbrief!

Klik hier om je te abonneren