Over

Van woensdag 12 t/m zaterdag 15 mei 2021 organiseert STIDOC (Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum) voor de 6e keer het Textiel Festival in Leiden.
In STIDOC zijn de 7 textielverenigingen in Nederland (in totaal ca. 17.000 leden) en Museum de Kantfabriek vertegenwoordigd.

Het Textiel Festival speelt zich af in Leiden met als festivalhart de Pieterskerk die ruim 3500m2 biedt voor exposities van textielkunstenaars,  top-amateurs, en (inter) nationale studenten, die werken rond het thema van het festival. Vijfjaarlijks podium voor textielkunst, textieltechnieken en -experiment. Ook worden in de kerk de inloop-workshops georganiseerd en is er een Arts & Crafts en leveranciersmarkt waar een grote diversiteit aan handgemaakte producten en handwerkmaterialen verkrijgbaar zijn. Tijdens het festival staat Leiden in het teken van textiel en textielkunst. In de stad worden allerlei exposites, demonstraties en workshops georganiseerd en ook zal de Textielroute de fascinerende mogelijkheden van het werken met textiel en flexibele materialen laten zien.

 

In 2020 is het 25 jaar geleden dat de eerste bijeenkomst voor een samenwerking tussen verschillende amateurverenigingen op het gebied van de textielkunst plaats vond.

2020 is ook het jaar waarin gevierd wordt dat de Pilgrims 400 jaar geleden vanuit Leiden naar Amerika vertrokken.

Beide gebeurtenissen geven een bijzondere betekenis aan het Textiel Festival, dat in de loop der jaren van drie samenwerkende organisaties gegroeid is naar acht. 

Het jaar van de Pilgrims is aanleiding om met de thema’s van het festival daarbij aan te sluiten: Windstreken, Bagage, Denkend aan thuis en Over Grenzen.

De Pieterskerk Leiden, het hart van het Textiel Festival, is vernoemd naar Sint Pieter, de beschermheilige van Leiden, en is in 1121 gebouwd in voornamelijk laatgotische stijl. De Pieterskerk is verbonden met de Pilgrims: hun leider John Robinson leefde vlakbij in de Kloksteeg. John Robinson is begraven in de Pieterskerk, evenals de arts Herman Boerhaave en de schilder Jan Steen (wiens werk tegenwoordig in het Rijksmuseum hangt). De kerk zelf heeft ook een kleine expositie over de Pilgrims in Leiden.