Over

Textiel Festival Leiden is een initiatief van STIDOC (Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum).
In STIDOC zijn de 7 textielverenigingen in Nederland (in totaal ca. 17.000 leden) en Museum de Kantfabriek vertegenwoordigd.

In 2020 was het 25 jaar geleden dat de eerste bijeenkomst voor een samenwerking tussen verschillende amateurverenigingen op het gebied van de textielkunst plaats vond.

2020 was ook het jaar waarin gevierd werd dat de Pilgrims 400 jaar geleden vanuit Leiden naar Amerika vertrokken.

Beide gebeurtenissen geven een bijzondere betekenis aan het Textiel Festival, dat in de loop der jaren van drie samenwerkende organisaties gegroeid is naar acht. 

Het jaar van de Pilgrims is aanleiding om met de thema’s van het festival daarbij aan te sluiten: Windstreken, Bagage, Denkend aan thuis en Over Grenzen.

De Pieterskerk Leiden, is vernoemd naar Sint Pieter, de beschermheilige van Leiden, en is in 1121 gebouwd in voornamelijk laatgotische stijl. De Pieterskerk is verbonden met de Pilgrims: hun leider John Robinson leefde vlakbij in de Kloksteeg. John Robinson is begraven in de Pieterskerk, evenals de arts Herman Boerhaave en de schilder Jan Steen (wiens werk tegenwoordig in het Rijksmuseum hangt). De kerk zelf heeft ook een kleine expositie over de Pilgrims in Leiden.