Trakteer jezelf op Leiden; de leukste (handwerk)winkels in Leiden

Leiden, niet alleen de stad van tientallen hofjes en meer dan 600 rijksmonumenten, maar ook de stad van vele winkels en horecagelenheden. Loop door de winkelstraatjes in de Leidse binnenstad en je treft bijzondere boetiekjes en leuke koffiezaakjes. Leiden staat echter bovenal bekend als dé historische lakenstad van Nederland, met als belangrijkste overblijfsel het stadsmuseum De Lakenhal, waar vroeger het ambachtelijk geproduceerde laken werd gekeurd, en waar je nu werken van Rembrandt kunt bekijken. Maar ook tegenwoordig kunnen bezoekers met een passie voor handwerk hun hart ophalen in de Leidse binnenstad.

 

 


Gezien alle corona maatregelen is het wel raadzaam om voorafgaande aan je bezoek de website van VVV Leiden te checken om je over de actuele status van de geldende corona maatregelen te laten voorlichten. 


 

Een warm welkom in Leiden

Wie vanaf het Centraal Station naar de binnenstad van Leiden loopt, wordt meteen begroet door een prachtige historische binnenstad. Via de gezellige Beestenmarkt loop je binnen een paar minuten naar Meet&Make, een winkel voor iedereen met een passie voor handwerken. Niet alleen vind je hier een kwalitatieve keuze aan materialen (zoals wol, quiltstof en fournituren), ook kun je hier workshops volgen en krijg je persoonlijk advies. Aan de Rijn vind je daarnaast Lucies, een accessoire-winkel met zelfgemaakte sieraden. Ook hier kun je terecht voor workshops op het gebied van het maken van je eigen accessoires.

Verderop, in de Hogewoerd, vind je ’n Steekje Los, een eigentijdse wolwinkel waar eigenaresse Jacqueline klaarstaan voor inspiratie en advies voor de mooiste breipatronen door een speciale inspiratietafel. Daarnaast vind je hier breinaalden in alle soorten en maten.

 

Toe aan een pauze? Op de Nieuwe Rijn vind je vele cafés en restaurants, waar Leidenaren met mooi weer op de terrasboten genieten van de zon. Zo kun je bij Vooraf en Toe terecht voor een heerlijke kop koffie en lunch. Het bijzondere is dat in dit restaurant iedere zes weken een nieuwe expositie plaatsvindt met verwonderlijke kunst. Een andere aanrader in dit gebied is Scarlatti, waar je terecht kunt voor een lunch, borrel of diner. Daarnaast vind naast de Nieuwe Rijn op zaterdag de weekmarkt van Leiden plaats, met ook hier handwerkproducten uit de Leidse regio. 

 

 

Naast handwerkwinkels kent Leiden ook vele bijzondere boetiekjes. Vanaf de Nieuwe Rijn is het slechts een paar minuten lopen naar het historische Pieterskwartier, gelegen tussen het Rapenburg – ‘de mooiste gracht van Nederland’ – en de Breestraat. Alle winkels en boetiekjes zitten hier dicht bij elkaar in pittoreske steegjes die uitnodigen om te voet ontdekt te worden. Bezoek hier bijvoorbeeld De Winkel in Leiden in de Pieterskerk-Choorsteeg, waar je een mix van bijzondere woondecoratie en originele cadeaus voor alle leeftijden vindt. Daarnaast vind je in het Pieterskwartier de grote middeleeuwse Pieterskerk, de locatie waar het Textielfestival dit jaar zou plaatsvinden. Nu kun je in deze kerk terecht voor een lekker kopje koffie in een middeleeuwse ambiance.

 

Leiden heeft alles voor een gezellig dagje uit

Naast de honderden winkels en horecagelegenheden heeft Leiden ook veel historie te bieden. Bezoek een van de musea, zoals de Lakenhal of het Rijksmuseum van Oudheden, of ga op ontdekking door de binnenstad met een rondleiding van het Leidse Gilde. Daarnaast vind je bij de VVV wandelroutes door de binnenstad, zoals de Rembrandtroute, die je langs de belangrijkste plekken van de in Leiden geboren Rembrandt leidt. Een bezoek aan sleutelstad Leiden brengt je dan ook niet alleen een bijzondere ervaring met verrassende winkels en horecagelegenheden, maar gaat ook hand in hand samen met historie en cultuur in een gastvrije stad!