Textielplein tijdens Textiel Plus Festival in Den Bosch

Van 14 t/m 16 november 2019 wordt opnieuw het Textiel Plus Festival georganiseerd in de Brabanthallen in Den Bosch. Ook in 2019 ben je weer van harte welkom op het TextielDoeplein!


Wat is er allemaal te doen bij de afzonderlijke textielverenigingen op het TextielDoeplein?

Op weg naar het Textielfestival in Leiden 2020 werken de verenigingen aan een kunstproject. Op demotafels laten ze de verschillende technieken zien waar ze onderdelen mee maken, welke de basis vormen voor een samengesteld kunstobject.

Quiltersgilde
Samen met kunstenares Fleur van den Berg gaat er door het Quiltersgilde gewerkt worden aan engelenvleugels. Fleur maakt beelden met de mens in een informatiewereld als inspiratiebron. Gedemonstreerd worden vrij machinale quilttechnieken in vleugelvormen op verschillende ondergrondstoffen.

Weefnetwerk
Weefnetwerk en autonoom kunstenaar Clara van den Bosch verwerken samen geometrische patronen met etnografische symbolen en vormen als inspiratiebron tot totems. Er gaan drie totempalen gemaakt worden, in vorm afgeleid van weversgereedschap, zoals een weefspoel en een klos. Gedemonstreerd worden verschillende weeftechnieken.

Kostuumvereniging
Is voornamelijk een kennisvereniging. Er wordt gedemonstreerd hoe met borduurtechnieken een stijlvolle mantel tot een uniek stuk groeit. Ook de STIDOC mantel waar afgelopen jaar tijdens het festival aan gewerkt is, is in deze hoek te zien! 

LOKK
Petra de Haas van Atelier Boetseerkunst gaat met de kantklossers van het LOKK aan de slag om de fragiliteit en kwetsbaarheid van een kwal te verbeelden. Petra wordt gedreven door de schoonheid van dieren, natuur en architectuur en maakt vaak beelden die over het algemeen humor uitstralen en een gevoel van herkenning geven. Gedemonstreerd worden verschillende kantklostechnieken in een moderne uitvoering als tentakels van de kwal.

MerkWaardig
De borduurders van Merkwaardig gaan met kunstenaar Astrid Vlasman samenwerken in het project kamerplanten. Een manier om van een huis een thuis te maken, is door het aan te kleden met kamerplanten Gedemonstreerd worden borduurtechnieken om de kamerplanten op klein formaat vast te leggen.

ViltKontaktGroep
Van acrylschilderijen naar monotypes tot gemengde technieken, zelfs af en toe een bronzen beeldje. Pollie Hogenboom gebruikt veel verschillende technieken voor haar werk. Dat zal te zien zijn in het project wat Pollie oppakt met de ViltKontaktGroep: glaspanelen met kleine viltvormen in de stijl van Miró. Gedemonstreerd wordt het maken van de kleine kleurrijke viltvormen. 

PS. Natuurlijk wordt er tijdens dit evenement ook weer veelvuldig geblogd en gevlogd. Zie www.textielplatform.nl en www.textieltube.nl