Het Kunstenaarsproject; ‘wie doet wat met wie’

Na het grote succes van 2015 is het ‘kunstenaarsproject’ opnieuw op de rol gezet. In dit project is een Leidse kunstenaar gekoppeld aan één van de verenigingen. De gedachte is dat de kunstenaar niet bekend hoeft te zijn met de techniek die de vereniging verbindt, zij kan een eigen, autonome impuls geven aan een kunstwerk.


‘Merkwaardige kamerplanten’
Astrid Vlasman
Astrid Vlasman

De samenwerkingsvorm is een groepswerk, de kunstenaar geeft een opdracht die door de leden van de vereniging wordt uitgewerkt. Een delegatie uit de vereniging maakt samen met de kunstenaar een kunstwerk dat in de kerk wordt tentoongesteld.

  • De wevers werken samen met Clara van den Bosch, het thema is Totems. Drie totempalen van oud, industrieel materiaal zijn de dragers voor een groot aantal geweven banden en geweven stroken. Symbolen, tekens en etnografie zijn de inspiratiebron voor de banden en weefsels.
  • De leden van Merkwaardig werken samen met Astrid Vlasman, zij heeft de leden van de vereniging uitgedaagd een kamerplant te borduren. Tientallen geborduurde planten in potten, gecombineerd met levende planten vormen straks een verticale groene muur in de kerk.
  • De Vrouwen van Nu hebben kennis gemaakt met Marije Mommers, zij hebben met elkaar een pilaar in de Pieterskerk letterlijk omarmd en werken met het thema: woorden en op reis.
  • Pollie Hogenboom gaat met de vilters in zee, daar waar vilt een zacht materiaal is heeft Pollie glas geïntroduceerd bij het kunstwerk voor de leden van de ViltKontaktGroep. Vilt samen met glas: dat moet wel een spannend, surrealistische kunstwerk opleveren. De Spaanse schilder Jean Miró is hun inspiratiebron, hij wordt gezien als een surrealistische schilder.
  • De leden van de LOKK werken met Petra de Haas, zij maakt beelden en dieren zijn voor haar een belangrijke inspiratiebron. Voor de mensen van het kant heeft zij gekozen voor het thema ‘Kwallen’. De tentakels van deze dieren komen voor rekening van de leden van de LOKK.
  • Het Quiltersgilde verkeert in hoger sferen met Fleur van den Berg, honderden engelenvleugels vormen straks in mei 2020 een indrukwekkend kunstwerk in de Pieterskerk, De engelenvleugels zijn gemaakt in frisse witte tinten en van verschillende materialen.

De samenwerking met een kunstenaar die de vereniging niet goed kent levert een nieuwe kijk op het woord ‘groepswerk’. Verrassend en vaak ook vernieuwend. De samenwerking met de verenigingen is goed, de kunstenaars waren op de ledendagen en zodra de ingrediënten voor het kunstwerk klaar zijn komen de dagen waarop het in elkaar gezet wordt, de laatste handelingen vinden veelal pas plaats in de kerk.

Tekst: Greet van Duijn