Textielroute

Textielroute

Net als in vorige edities wordt in 2021 tijdens het Textiel Festival de zogenoemde ‘Textielroute’ georganiseerd. In 2015 was op ongeveer 45 plekken in de stad textielkunst te bewonderen. Zeer veelzijdig want de makers kwamen uit textielgroepen, leerlingen van scholen, vluchtelingen, kunstenaars met een beperking en individuele kunstenaars.

De plaatsen waar de textiele werken hangen zijn minstens zo divers. De expositieruimtes zijn ingericht in musea, galeries, bibliotheken, winkels, etalages, particuliere huizen, garages, eethuisjes, tuinen en op andere plaatsen waar textiel goed tot zijn recht komt. (Bijna) alles is dus mogelijk.

De kunstenaars zoeken in principe zelf een expositieruimte. Zij maken zelf de afspraken met de eigenaar over wat wel mag en wat niet mag, over eventuele kosten en bemensing van de ruimte. De grote musea zijn inmiddels bezet maar er zijn in de stad nog veel prettige en onverwachte plekken te vinden.

De organisatie van het Textiel Festival vraagt een kleine vergoeding van €75 per locatie. Dit geld wordt besteed aan een rijk geïllustreerde folder die in een grote oplage wordt verspreid en als visitekaartje voor de route dient. En aan een felgekleurde banier die de aandacht trekt op de locatie en de bezoeker uitnodigt om binnen te komen.

Mocht u, alleen of met een groep, willen deelnemen aan de route neem dan contact op met ondergetekende: textielroute2020@gmail.com

Via dit mailadres kunt u aangeven dat u een locatie hebt gevonden zodat wij u op de deelnemerslijst kunnen zetten.

De textielroute is al flink aan het groeien en medio maart 2021 staat op deze pagina de definitieve route met alle deelnemers en locaties. De volgende deelnemers hebben hun medewerking reeds bevestigd:

Voor inspiratie over een locatie kunt u de folder van de route uit 2015 bekijken, of maak eens een wandeling door Leiden en laat u inspireren door de mooie binnenstad. De Textielroute 2020 is alleen in de binnenstad, in Leiden zeggen ze: ‘binnen de Singels’.

Greet van Duijn, projectleider Textielroute

Uit de Textielroute 2015

‘Tassen voor de Oudheid’ door leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden.