Studio Textielfestival : In Leiden

Leiden staat bol van de (textiel)historie. En dat kan kort of lange geleden zijn. In het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO)was in mei 2020 een expositie te zien over Textiel uit Egypte. De tentoonstelling ‘Textiel uit Egypte’ is te zien zodra het Rijksmuseum van Oudheden op 1 juni zijn deuren weer opent. Achter de schermen zijn we daarom druk bezig met de laatste voorbereidingen om de opbouw van de tentoonstelling af te ronden. Conservator Daniel Soliman geeft je in deze video alvast een korte rondleiding door de zalen. In de kleurrijke tentoonstelling staan fantasievolle doeken en intrigerende Egyptische weefsels uit het eerste millennium na Chr. centraal. Textiel is erg kwetsbaar en wordt daarom zelden in exposities getoond. Deze tentoonstelling vormt dus een zeldzame buitenkans om onze bijzondere collectie te bekijken. Veel textiel uit deze periode is goed bewaard gebleven en vormt een uitgelezen mix van diverse materialen en weeftechnieken. Te midden van de eeuwenoude weefsels is ook moderne textielkunst te zien. Dertien kunstenaars van de textielgroep QS2 lieten zich door de museumcollectie inspireren en tonen hun werk in deze bijzondere tentoonstelling

In Museum de Lakenhal exposeerde Claudy Jongstra, een kijkje Achter de schermen. ‘Wie weet nog iets van een plantaardige kleur?’ – een film van Marit Geluk. Een jaar lang volgde filmmaker Marit Geluk kunstenaar en activist Claudy Jongstra. We zien haar op haar boerderij, in Museum De Lakenhal en tijdens de voorbereidingen voor haar tentoonstelling (https://www.lakenhal.nl/nl/verhaal/so…​). Over Claudy Jongstra Claudy Jongstra is veel tegelijk: beeldend kunstenaar, herder, boerin en activist. Haar sculpturale werken gaan de wereld over en hebben een volstrekt eigen signatuur. Door terug te gaan naar de oorsprong van wol, weven en kleur, laat Jongstra haar publiek nadenken over de wisselwerking tussen mens en natuur. In de tentoonstelling Claudy Jongstra verbindt Museum De Lakenhal al deze facetten in een zintuiglijke ervaring.

In de Hortus botanica in Leiden, treffen we een enorme collectie bomen en planten. Tegenwoordig delen we alles wat leeft in op basis van evolutionaire verwantschappen. De verwantschappen van planten ontdek je in onze Systeemtuin. Wist je bijvoorbeeld dat de eik, beuk, berk, pompoen én komkommer allemaal afstammen van dezelfde voorouder? Dat weten we door modern DNA-onderzoek. Kaschef Rogier van Vugt en Hoofd Collectiebeheer Gerda Van Uffelen vertellen je alles over onze huidige Systeemtuin in dit informatieve filmpje.

In Japanmuseum SieboldHuis ontdek je het mooiste uit Japan. Eerder dit jaar te zien; de etsen van de Japanse kunstenaar Tanaka Ryōhei in de tentoonstelling ‘Verstilde schoonheid’.

Museum Volkenkunde is een museum over mensen, gevestigd in een monumentaal gebouw aan de Singel in Leiden. Recent werd een onbekend en volstrekt uniek topstuk ‘Uitzicht op Deshia in de baai van Nagasaki’van de Japanse kunstenaar Kawahara Keiga aangekocht. Dit kamerscherm is beschadigd. Het eeuwenoude ambacht van het monteren van kamerschermen is een aaneenschakeling van verfijnde technieken. Het is dan ook een groot genoegen om de vakmensen aan het werk te zien. Video van het invullen van de ontbrekende stukken zijde met dank aan Sydney Thomson en Andrew Thompson van Conservation Studio Restorient