Textielfestival

Het Textiel Festival 2015 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Image
Image

Image


Image


Image


Image

Image

Image
Barbas-van der Klaauw Fonds

Partners:
BplusC
Museum Volkenkunde
Hortus Botanicus
Japanmuseum SieboldHuis
European Textile Network
Museum Rijswijk
Beelden in Leiden

Adviserend partner:

Het Nieuwe Instituut
/**/

Facebook
  
Twitter
  Image
Google Plus
/**/

Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum bundelt kennis over historische en hedendaagse textiel en textielkunst.

Stidoc

STIDOC bevordert educatie, en geeft informatie en advies over textiel.

Image
STIDOC is met ingang van
1 januari 2014 een culturele algemeen nut beogende instelling


Textiel Festival Leiden - 13 t/m 16 mei 2015

Programma Pieterskerk 
Expositie textiel professionals


Print  E-mail
Op het koor van de Pieterskerk exposeerden de textiel professionals.

Design company BELÉN met Brecht Duijf en Lenneke Langenhuijsen laat hun ‘wooden textiles’ zien. Het label Cambials maakt natuurlijk interieur textiel uit hout.
De productie gaat terug tot de Tonga, een klein eiland in de Pacific waar de traditie van het maken van tapa nog steeds onderdeel uitmaakt van het dagelijkse leven.
Heden ten dage maken borduurmachines het mogelijk om de houten vezels met elkaar te verbinden, zodat het sterker en wasbaar wordt.
De collectie ‘WoodenTextiles’ kan gebruikt worden als interieur textiel, voor wandpanelen en meer….
 
Image
Foto: BELÉN Lenneke Langenhuijsen, Wooden textiles ‘Bue Red’, 400 x 400 cm
Image
Foto: BELÉN Lenneke Langenhuijsen, Wooden textiles, collection


 Barbara Broekman onderzoekt in haar werk formele principes en technische mogelijkheden van welk materiaal ook waar ze mee werkt.
Haar gebruik van materialen laat een fascinatie zien voor de creatieve kracht van de mensheid. En handmatige en ambachtelijke uitvoering is essentieel voor haar werk. Broekman’s inzicht in het creatieve maakproces is een wezenlijk onderdeel van de ervaring om een kunstwerk te maken.

Image
ImageFoto: Barbara Broekman, uit de serie On Victorian and Oriental Woman, 262 x 130 cm
Geprint denim, 'beschilderd' met uitgeknipt borduurwerkMarian Bijlenga exposeert haar ‘Traces of writing’.
Zij is gefascineerd door punten, lijnen en contouren in de ritmische bewegingen maar ook door de lege ruimtes die ze omsluiten.
In plaats van te tekenen op, tekent ze in de ruimte met gebruik van textiel materiaal. Ze werkt met draden, stoffen en paardenhaar, vissenhuid en perkament, materialen die zacht, licht, flexibel zijn, waarmee eindeloos gewerkt kan worden.
Voor haar is transparantie een voorwaarde. Door ruimte te laten tussen de structuren en de muur komt het object los van zijn achtergrond en werkt zo in op de witte muur. Het wordt zoals zij het noemt een ‘ruimtelijke tekening’.

ImageFoto: Marian Bijlenga, Traces of writing, 196 x 245 cm
Maarten Kolk en Guus Kusters maakten ‘Waterloop’ in opdracht van het TextielMuseum in Tilburg. Het doek is geweven in een fijne structuur.
Het ontwerp van zalm, rode poon, zeebaars en wijting is gedrukt in kleur. De inkt vloeit uit. Textiel en water zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar in het productie proces, van de plantengroei tot het spinnen van de draden en het kleuren van de stof.
Er zijn verschillende proeven te zien.

Image
Image

Foto: Maarten Kolk en Guus Kusters, ‘Waterloop’, 150 x 98 cm


Marijke Schurink’s Sierbarium is een voortdurend proces dat zich manifesteert in een installatie of een museale presentatie.
Het Sierbarium is een collectie van objecten die zij gevonden heeft in de natuur en vervolgens heeft gedroogd. Zij vraagt daarmee aandacht voor de rijkdom van de natuur, waarvan de westerse cultuur in toenemend mate vervreemd.

Image    Image

Foto: Marijke Schurink, Sierbarium, kransen, 177 x 265 cm; Marijke Schurink, video stillEE-Exclusives werkte samen met Claudy Jongstra.
In een project onderzochten zij de textuur en tactiliteit van de weefsels van de firma.
Ze gebruikten de weefmachines grondig om een maximum aan textuur en tactiliteit te bereiken. Het resultaat is een van muur-tot-muur bedekking. Door het gebruik van een mix van draden, glimmend, mat, donker, licht, ruw en glad is de EE-Exclusives erin geslaagd een spannende textuur te creëren.

ImageFoto: EE-Exclusives en Claudy Jongstra, ‘ In radiance before dark’, 290 x 450 cm


Karin Marseille onderzoekt de mogelijkheden van machinaal gebreid koperdraad en gebruikte het voor hoofdbedekkingen, klassieke vormen met een cirkel als basis.
Het project gaat over het beschrijven en registreren van het universele karakter van de vormen. Ze zijn te zien in regionale kostuums uit veel verschillende culturen, tijden en eeuwen.

Image
Image
Foto: Karin Marseille, project 'Koperwaren'. Fotografie Sigel Eschkol
Fotograaf Charlotte Marres exposeert foto’s en werk uit haar project met vrouwelijk gevangenen, speciaal moeders. In het borduurproject vonden de moeders bij elkaar zorg. Charlotte vroeg hen naar hun dromen, iets wat zij de wereld zouden willen vertellen. Door het tekenen van hun boodschappen werden ze enthousiast.
Charlotte maakte foto’s van de geborduurde boodschappen op plaatsen de gevangenen uitkozen. Plaatsen van de misdaad of plekken van zoet herinneringen.

Image
ImageFoto: Charlotte Marres, project ‘ Mama komt zo’


Het Wilde Oog heeft Dorien de Jonge en Yukie Hashimoto de opdracht gegeven om acht nieuwe visserstruien te ontwerpen. Ze vlochten met wol op basis van acht tweedehandstruien en bouwden zo als beeldhouwers met breisels.
In de truien komen verschillende werelden samen: de visserij, Scandinavische folklore, Italiaanse mode en Armando. Enkele accenten in kruissteek laten de botters zien waar iedere visser mee verenigd is: BU 28, BU 133.

ImageWillem de Graaf
ImageGerrit de GraafDorien de Jonge en Yukie Hashimoto voor Het Wilde Oog
Foto’s: Het Wilde Oog/Gijs Haak


<<<< terug

En wilt u weten wat er allemaal in 2010 te beleven viel, lees dan verder op de website:

Image

Laatst aangepast op: 18 mei 2015 om 21:03