Textielfestival

Het Textiel Festival 2015 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Image
Image

Image


Image


Image


Image

Image

Image
Barbas-van der Klaauw Fonds

Partners:
BplusC
Museum Volkenkunde
Hortus Botanicus
Japanmuseum SieboldHuis
European Textile Network
Museum Rijswijk
Beelden in Leiden

Adviserend partner:

Het Nieuwe Instituut
/**/

Facebook
  
Twitter
  Image
Google Plus
/**/

Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum bundelt kennis over historische en hedendaagse textiel en textielkunst.

Stidoc

STIDOC bevordert educatie, en geeft informatie en advies over textiel.

Image
STIDOC is met ingang van
1 januari 2014 een culturele algemeen nut beogende instelling


Textiel Festival Leiden - 13 t/m 16 mei 2015

Programma Pieterskerk - De Rode Loper


Print  E-mail
In het project ‘De Rode Loper’ werkten Leidse kunstenaars samen met leden van de verenigingen aan nieuwe spannende en monumentale beelden.

Barbara van Druten maakte een digitale collage met dames in historische kostuums. De prachtige monumentale jurken waren versierd met digitale kanten vliegertjes, die uitlopen in werkelijk gekloste exemplaren. De vliegertjes waren gemaakt door leden van de LOKK. Virtueel en reëel lopen zo in elkaar over. De kleuren zijn teer en zoet, geel en blauw.

Image
Image  Samen met Resi van der Ploeg werken aan een reusachtige mierenhoop. Leden van MERKWAARDIG gingen aan de slag met het prachtige zijden garens. De mieren werden geborduurd op kleine kussentjes, die door Resi verwerkt worden in een monumentale mierenhoop.
De mierenkussentjes werden verkocht. De opbrengst was voor ‘De Kunstverleners Leiden’ die kunst en kunstbeoefening toegankelijk wil maken voor mensen die afhankelijk zijn van zorg. Als eerste een project in een hospice voor jongeren en jongvolwassenen.

Image


Janine Melai is beeldhouwer en ging dit maal met geweven rode lappen aan de slag. Zij verbond een prachtig schild van het Weversgilde uit ca 1530 in de Pieterskerk met het weven van nu. Allerlei materialen werden verwerkt: garens, plastic, afval…als het maar rood was. Hoog in de kerk hingen hoepels waaraan rode geweven lappen, die tot op de grond hingen en bekroond met een kroon.

Image
ImageDe tipi ‘WOKIKSUYE’, wat ’aandenken’ betekent in de taal van de Lakota-Sioux indianen. Met de tipi werd aandacht gevraagd voor een verdwijnende cultuur. De tent werd opgebouwd uit vele gequilte driehoeken, gemaakt door leden van het Quiltersgilde. De tent werd bekroond met vier door Petra de Haas geboetseerde dierenkoppen in de vorm van waterspuwers. De dieren die hiervoor gekozen waren hebben allemaal hun speciale betekenis in deze cultuur: vis, slang, adelaar en muis.

Image
Image


Samen met Astrid Vlasman maakten de Vrouwen van Nu een ‘gewaagd’ kunstwerk. De glamourbenen konden zo de Rode Loper opstappen. Ze waren gewerkt in zilver, wit en goud en lieten de grote diversiteit aan textieltechnieken zien, die door de Vrouwen van Nu beheerst worden. Hangend boven de rode loper, die gemaakt is van allerlei textielresten, liepen de benen een gouden toekomst in.

Image
Image


<<<< terug

En wilt u weten wat er allemaal in 2010 te beleven viel, lees dan verder op de website:

Image

Laatst aangepast op: 18 mei 2015 om 21:02